Artikelen

Wil je evenveel charisma als Oprah?

Geplaatst op 04 januari 2022 door Nancy Tromp
Popsuger com Oprah Winfrey Best Life Lessons

Bill Clinton, Richard Branson, Oprah Winfrey, zij hebben het: charisma! Veel mensen denken dat charisma is aangeboren. Je hebt het of je hebt het niet. Niets is minder waar. Charismatisch gedrag kan door iedereen aangeleerd en geperfectioneerd worden.

Wat is charisma eigenlijk?

Volgens Olivia Fox Cabane is charisma het resultaat van een eenvoudige optelsom van drie factoren:

  1. Heb je macht?
  2. Ben je hartelijk?
  3. Ben je aanwezig?

Macht is charismatisch. Dit kan macht zijn vanuit je positie, maar ook kennis of specifieke vaardigheden zijn. Maar alleen macht is niet voldoende. Gewoon aardig zijn en hartelijk is zeker zo belangrijk. Mensen vriendelijk te woord staan, luisteren en aandacht geven aan anderen is essentieel. Tot slot is het van belang dat je aanwezig bent. Aanwezig tijdens vergaderingen en presentaties. De gewone zichtbaarheid. Maar vooral echt aanwezig zijn in contact.

Hoe hartelijk ben je echt?

We kennen allemaal de situatie dat we wel de vraag stellen, maar niet geïnteresseerd zijn in het antwoord en met onze aandacht elders zijn. Dit is non-verbaal heel goed te zien. Deze aanwezigheid is te trainen en velen van de leidinggevenden die ik coach, zijn zich hier onvoldoende van bewust.Hoe zit het met jouw charisma? Ben jij je bewust van je deskundigheid en macht? Ben jij hartelijk? Ben je aanwezig in elk contact? Interessant om hierover na te denken.

Charisma: op welke van de drie punten zit jouw groei? Laat het me weten!

Meer weten? Lees het boek Het geheim van charisma van Olivia Fox Cabane

[Bron: Popsugar.com]