Artikelen

Vaak in je hoofd? Leer je emoties kennen...

Geplaatst op 21 december 2022 door Nancy Tromp

Vind jij emoties ook zo spannend, niet leuk? Loop je er het liefst voor weg?

Zonde. Je voelt je namelijk veel beter als je je bewust bent van je eigen emoties en die van een ander. Als je er vervolgens ook mee om kunt gaan wordt het nog leuker. In het filmpje hieronder zie je wat emoties zijn en hoe ze werken.

Door je emoties weet je hoe het met je gaat en kun je overleven. Emoties vertellen je precies wat je nodig hebt. En als je weet wat je nodig hebt, kun je in actie komen om de behoeftes te vervullen.

We hebben 7 emoties

Dit zijn de 7 basisemoties.

  1. Vreugde
  2. Angst
  3. Verrassing
  4. Verdriet
  5. Boosheid
  6. Afschuw
  7. Minachting

Uit deze basisemoties komen verschillende gevoelens voort. Achterdocht komt bijvoorbeeld voort uit angst en eenzaamheid uit verdriet.Daarnaast kent elke emoties zijn eigen set aan non-verbale signalen.

Soms uiten we meer emoties tegelijk

Emoties geven jou en vooral je omgeving niet altijd de goede informatie. Soms verberg je emoties achter andere emoties. Non-verbaal zie je dan verschillende emoties. Best lastig voor je omgeving om dan juist te interpreteren wat je nodig hebt. Een voorbeeld: Je bent heel verdrietig, maar doet boos. Je hebt eigenlijk een arm om je schouder nodig, maar door je boosheid, schrik je juist mensen af.

Als het meezit, heb je mensen om je heen die het geduld hebben te kijken naar wat er echt met je aan de hand is.

Congruentie tussen verbaal en non-verbaal

Als je bewust bent van je eigen emoties en je er mee kunt omgaan, functioneer je beter. Door je echte emoties te voelen, ze te begrijpen en te delen met mensen die je vertrouwt, krijg je wat je nodig hebt.

Ook al uit je je emoties niet ze zijn toch non-verbaal zichtbaar. Het je uiten over je emoties zorgt voor meer congruentie tussen wat je zegt en wat mensen zien. Dit helpt om de juiste steun vanuit je omgeving te krijgen.

5 tips om beter om te gaan met je emoties

  1. Reflecteer op je emoties en gevoelens. Stel jezelf na afloop van een meeting of een gesprek de vraag: Wat voelde ik? Welke emoties speelden een rol?
  2. Wees nieuwsgierig en onderzoek je emoties.
  3. Leer je emoties accepteren (ook je minder leuke emoties).
  4. Wees je bewust dat je emoties altijd non-verbaal zichtbaar zijn ook als je ze niet uitspreekt en onderdrukt.
  5. Spreek je uit over je emoties.