Artikelen

Ben jij ook zo lekker introvert?

Geplaatst op 17 mei 2022 door Nancy Tromp
Square 07

Amber komt binnen. Verzorgd, slank en met opvallende ogen. Ze kijkt me aan en zegt: “Ik krijg altijd dezelfde feedback. Mensen vinden me afstandelijk, ‘kat-uit-de-boom-kijkerig’ en verlegen. Ik vind dat lastig. Het lijkt net alsof ik mezelf steeds moet verdedigen voor wie ik ben.” Ik denk na over alles!

Ik houd van nadenken en dromen

Ze vertelt verder: “Ik hou van nadenken en dromen. Ik denk eigenlijk overal over na: over iedere mail die ik stuur en ook weer over hoe die mail ontvangen wordt.

'Ik denk na over mijn eigen onzekerheden en evalueer vaak situaties die ik meemaak op een dag. Ik ben ook heel gevoelig voor prikkels. Op vrijdag ben ik zó blij dat ik naar huis kan en alleen kan zijn. Soms moet ik gewoon alleen zijn.'

Unieke kracht

Amber is duidelijk een introvert persoon. Afhankelijk van welk onderzoek je leest, is 20% tot 50% van de mensen dat. Een mooie definitie die ik laatst tegenkwam, was:

An introvert is a person who gains strength, clarity and energy from spending time alone.

Extraverte mensen doen energie op door externe prikkels en introverte juist door rust en weinig externe prikkels.

Teveel externe prikkels maakt de introvert vermoeid en gestrest. Introvert is niet beter dan extrovert. Gewoon anders en met andere kwaliteiten. Een mooie presentatie om meer te leren over die unieke kracht van de introvert is de TedTalk van Susan Cain: The power of the introverts.

Leg het je omgeving uit

Het verschil tussen introversie en extraversie is dus hoe je energie opdoet. Heb je externe prikkels nodig of heb je genoeg aan je eigen denkkracht en rust om je heen?

Voor een goed onderling begrip en voor een verbetering van de samenwerking, is het goed om uit te leggen aan anderen hoe jij denkt en waar je behoefte aan hebt.

Tips

Ik gaf Amber de volgende tips.

  1. Je hoeft je niet te verdedigen voor wie je bent, maar soms kan uitleg geven over hoe jij denkt en hoe je het gemakkelijkste samenwerkt wel helpen in het begrip en de onderlinge samenwerking.
  2. Wacht niet op feedback, maar wees zelfbewust en vertel mensen zelf bij een eerste ontmoeting: “Ik kom soms wat afstandelijk over, maar ik denk gewoon graag goed na over zaken”. Of zeg dat mensen vaak denken dat je ‘kat-uit-de-boom-kijkerig bent’, maar dat je in eerste instantie liever observeert en luistert.
  3. Vraag na een gesprek of overleg zelf om bedenktijd. Geef aan dat je het wilt laten ‘bezinken’ en dat je er de volgende dag op terugkomt.
  4. Zorg voor een goed ritme in je dag waarbij je een goede balans vindt tussen samenwerken en alleen werken.
  5. Neem tijd om te reflecteren op wat je doet. Reflecteren geeft rust.
  6. Neem initiatief tot activiteiten waar jezelf behoefte aan hebt. Stel eens voor om een reflectiesessie te houden of om samen te ‘dromen’ over een nieuwe visie of strategie.

Amber vertrok met een lach op haar gezicht en zei: “Ik ben dus helemaal niet verlegen, maar gewoon lekker introvert. Interessant!”