Artikelen

Please stand-up

Geplaatst op 19 juni 2022 door Nancy Tromp
Staand vergaderen 2

Staand vergaderen is niet meer weg te denken. Daily stand-ups zijn niet meer voorbehouden aan de IT-ers, iedereen heeft ze. Voor een specialist in de zichtbare taal ronduit fantastisch. Waar ik vroeger tijdens vergaderingen moest werken met gezichten, handen en handbewegingen, krijg ik nu het hele lichaam te zien. 50-93% van onze boodschap wordt bepaald door onze zichtbare taal. Dus niet door wat we zeggen, maar door wat we laten zien.

Maak bespreekbaar wat je ziet

De grootste uitdaging voor Agile coaches en andere deelnemers aan stand-ups is om zichtbaar non-verbaal gedrag op een respectvolle manier bespreekbaar te maken. Weet jij welke vragen je moet stellen? Weet jij hoe je goed kunt interveniëren als je wat ziet?

Vragen die ik vaak krijg zijn:

  • Wat kun je vragen als iemand een gesloten houding aanneemt?
  • Wat doe je als mensen nooit oogcontact zoeken?
  • Hoe zie je of mensen onzeker zijn?
  • Wat doe je als emoties wel zichtbaar zijn, maar niet worden gedeeld?
  • Welke houding kan ik het beste aannemen?
  • Wat doe je als mensen gaan zitten tijdens een stand-up?

Verbeter het effect van je meeting met 20%

Allemaal vragen die te beantwoorden zijn als je de zichtbare taal leert lezen en spreken. Alle houdingen, handbewegingen en gezichtsuitdrukkingen hebben een naam en een betekenis.

Als je effectief intervenieert en weet door te vragen, verbeter je het effect van je meeting met 20% en bouw je aan high performing teams.