Artikelen

Ga eens anders zitten!

Geplaatst op 07 mei 2022 door Nancy Tromp
Thinkstock Photos 479704763

Ze kwam mijn kamer binnen. Fijngebouwd, goed verzorgd; een leuke verschijning. Ze oogde gehaast, maakte veel bewegingen met haar handen en haar hoofd kwam eerder dan haar lichaam. Ze gaf me een hand en ging zitten. Op het puntje van haar stoel. Bovenlichaam naar voren en haar benen in elkaar gestrengeld.

Anne kwam bij me voor een intakegesprek. “Ik wil graag een zwaardere managementfunctie, maar ze vinden me niet stevig genoeg. Ik heb vorige week weer een gesprek gehad, maar het is weer niet gelukt. Hoe lang moet ik nog wachten? Hoe oud moet ik zijn om echt als senior over te komen?”

Ik luisterde naar haar verhaal en stelde daarna de vraag: “Ben jij je eigenlijk bewust van de manier waarop jij zit?” Ze ging direct verzitten. “Nee, eigenlijk niet.”

Een wereld van verschil

50-93% van de boodschap die je overdraagt, wordt bepaald door je lichaamstaal. De taal die je spreekt met je houding, je ogen en de piepkleine bewegingen zie je laat zien in je gezicht, micromovements.

Met je lichaamstaal beïnvloed je je eigen gemoedsrust en daarmee ook de gemoedsrust van je gesprekspartner. Als wat je vertelt niet overeenkomt met je lichaamstaal, straal je dus niet het vertrouwen of de stevigheid uit die je wilt of verdient op basis van je prestaties.

Gelukkig kun je je lichaamstaal beïnvloeden. Je hebt het meeste impact als je je gesprekspartner weet te ontspannen. Hoe meer ontspannen, hoe beter je gesprekspartner kan luisteren. Dus zorg ervoor dat je zelf ontspannen aan een gesprek begint. Of dóe je gewoon alsof je ontspannen bent: Kortom: fake it! Fake it till you become it.

5 tips

Ik gaf Anne vijf tips om haar impact met haar lichaamstaal te vergroten:

  1. Ga bij elk gesprek bewust zitten, laat je ondersteunen door de leuning en zit rustig en met beide benen op de grond.
  2. Wees koninklijk. Koninklijke lichaamstaal wordt gekenmerkt door weinig bewegingen.
  3. Lach! Een vriendelijk gezicht is uitnodigend.
  4. Maak oogcontact en toon je handen en polsen.
  5. Spreek langzaam en gebruik stilte.

Met deze tips ging ze aan de slag. Na drie weken kwam ze terug en zei: “Ik gun het iedereen om weer opnieuw te leren zitten. Ik heb mijn nieuwe functie nog niet, maar ik voel me zo veel steviger'.