Artikelen

Hoe je ziet of iemand écht lacht...

Geplaatst op 20 juni 2022 door Nancy Tromp

Heb jij dat ook wel eens? Dat je beleefd wilt blijven en een soort geforceerde glimlach op je gezicht tovert? Niet doen. Het heeft geen enkele zin. Je omgeving merkt het namelijk direct: de hersenen herkennen feilloos een neplach. Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog Carolyn McGettigan van de Royal Holloway Universiteit in London.

Neplach zien

Paul Ekman heeft veel onderzoek gedaan naar emoties. Bij iedere emotie hoort een eigen set aan samentrekkingen, fronsjes en rimpels in het geizcht. Lachen hoort bij de emotie vreugde, maar als je niet echt lacht, is er helemaal geen sprake van vreugde. Je ziet wel een lachende mond, maar er is geen spierspanning zichtbaar bij de ogen. Oftewel, de ogen ‘lachen’ niet mee.

Echt lachen!

Je kunt dus veel beter echt lachen. Naast het positieve effect van de echte lach op anderen, is echt lachen ook gezond. Lachen maakt krachtig en energiek en stimuleert je immuunsyteem. Als je maar een beetje doet alsof, herkennen anderen dat direct en dit heeft niet bepaald een positief effect in gesprekken.