Artikelen

Hoe zit jij erbij?

Geplaatst op 04 januari 2016 door Nancy Tromp
Hoe zit jij erbij?
Jinek NPO

Succesvolle managers en professionals blijken beter te zijn in het ‘lezen’ van de zichtbare taal: de taal van non-verbale communicatie. Ook zijn ze zich meer bewust van hun eigen lichaamstaal. Dat klinkt goed. Maar hoe doe je dat dan? De meeste lichaamstaal is onbewust. Hoe word jij je nu meer bewust van je eigen lichaamshouding?

Observeer

Als jij je meer bewust wil worden van je eigen lichaamstaal, ga dan observeren. Kijk goed naar jezelf en wees je bewust van het moment dat je van houding verandert. Op welk moment in een gesprek leun jij achterover? Wanneer zet jij tijdens een overleg je ellebogen op tafel? Wanneer kruis jij je armen over elkaar?

Van onbewust naar bewust

Een tijd geleden observeerde ik mijn eigen houdingen. Ik schreef mijn gevoelens en gedachten op telkens als ik een specifieke houding aannam. Zo ging ik achterover leunen als ik me onzeker voelde over een bepaald onderwerp, waarbij ik ondertussen ook nog eens in m’n hoofd een boodschappenlijstje ging maken. Als ik mijn ellebogen op tafel plaatste, maakte ik mij zorgen over mijn positie in de groep en wilde ik iets gaan zeggen om mezelf te profileren. En mijn armen kruiste ik onbewust over elkaar als ik me niet op m’n gemak voelde bij mijn gesprekspartner. Zo zal iedereen zijn eigen ‘lijstje’ krijgen. Het gaf mij in elk geval een hoop nieuwe inzichten.

Groei

Het onderzoek naar mijn gevoelens en gedachten heeft ertoe geleid dat ik beter kon aangeven waar ik nog onzeker over ben en wat ik nog beter wil leren.

3 stappen

Samenvattend hierbij de 3 tips om meer zicht te krijgen op je lichaamstaal:

  1. Observeer je houdingen en handbewegingen
  2. Registreer je gevoelens en gedachten
  3. Onderzoek je emoties en formuleer leerdoelen voor jezelf