Artikelen

Ik wil meer charisma

Geplaatst op 08 juni 2022 door Nancy Tromp

Voorzichtig kwam ze mijn kantoor binnen en ging zitten. “Ik kijk altijd vol bewondering naar mensen als Richard Branson en Oprah Winfrey. Ze hebben zoveel charisma! Ik zou willen dat ik dat ook voor elkaar krijg.” Renske zuchtte en zakte achterover in haar stoel. Veel mensen denken dat charisma is aangeboren. Je hebt het of je hebt het niet. Goed nieuws! Charismatisch gedrag kun je leren.

Charisma kun je leren

Volgens Olivia Fox Cabane auteur van het boek Het geheim van Charisma, is charisma het resultaat van een eenvoudige optelsom van drie factoren:

  1. Heb je macht?
  2. Ben je hartelijk?
  3. Ben je aanwezig?

Macht is charismatisch. Dit kan macht zijn vanuit je positie, maar ook vanuit je kennis of specifieke vaardigheden. Maar alleen macht is niet voldoende. Gewoon aardig en hartelijk zijn, is minstens net zo belangrijk. Mensen vriendelijk te woord staan, luisteren en aandacht geven aan anderen. Tot slot is het van belang dat je aanwezig bent. Aanwezig tijdens vergaderingen en presentaties. De gewone zichtbaarheid. Maar vooral écht aanwezig zijn in contact.

Weet jij het verschil tussen afwezig en aanwezig?

Aanwezig zijn in contact, is niet altijd gemakkelijk. We kennen allemaal de situatie dat we een vraag stellen, maar niet écht luisteren naar het antwoord. Dit is non-verbaal heel goed te zien. Je ziet aan hoofd- en oogbewegingen of mensen met hun aandacht bij je zijn of juist niet. Het goede nieuws is dat je jezelf kunt trainen in ‘aanwezig zijn’.

Ik nodigde Renske uit een aantal weken iedere dag te reflecteren op haar eigen gedrag. Als hulpmiddel gaf ik haar de volgende vragen: Was ik mij vandaag bewust van mijn deskundigheid en macht? Was ik hartelijk? En was ik aanwezig in elk contact?

Ik ben niet altijd hartelijk

Bij de volgende sessie riep ze bij binnenkomst: “Wat interessant om hier mee bezig te zijn! Ik ben me veel bewuster geworden van mezelf. Ik ben gewoon niet altijd hartelijk en aanwezig! Maar de momenten waarop het wel lukte, merkte ik dat ik meer invloed had en mensen veel beter naar me luisterden. Een mooi begin!”

Meer weten? Lees het boek het geheim van charisma van Olivia Fox Cabane.