Artikelen

Reflecteren is niet nodig... toch?

Geplaatst op 14 december 2023 door Nancy Tromp

Mijn haast wint het van reflectie. Dat heeft absoluut tot verkeerde je beslissingen geleid. Hoe controleer je je eigen haast? - Neelie Kroes -

Creëren is sexy

Zo herkenbaar. Je creëert, bouwt en innoveert continu en dat is leuk en spannend. Maar als je alleen maar bouwt, hoe weet je dan dat het goed is wat je doet?

Trots, waardering en nieuwe inzichten krijg je alleen als je ook terug durft te kijken. Kortom, dit is een pleidooi om af en toe je blik naar binnen te richten en te evalueren wat je hebt gedaan en vooral om dat te waarderen.

Uitgeknepen citroen

Reflectie op je werk is dus van belang, maar reflectie op jezelf is minstens zo belangrijk. Soms ben je moe of chagrijnig, voel je je een uitgeknepen citroen en weet je niet waarom.

Je weet alleen dat je bloosde op het moment dat je baas vroeg om dat rapport of dat je je slecht voelde toen je collega kritisch was over je plan. Dit zijn situaties die zich bij uitstek lenen om te reflecteren en aan zelfcoaching te doen.

Stappenplan

Wil je dit proberen? Wil je jezelf wat vaker coachen? Hierbij een eenvoudig stappenplan voor zelfcoaching.

  1. Beschrijf de situatie die ongemakkelijk voor je was. Wat zei je baas? Hoe zaten jullie? Wie was er nog meer bij?
  2. Wat was jouw gedrag? Werd je stil? Ging je de aandacht afleiden? Ging je aan andere dingen denken?
  3. Wat waren je gevoelens? Kreeg je het warm? Ging je hoger ademen? Kreeg je extra veel energie?
  4. Welke emotie voelde je? Werd je boos, angstig, verdrietig?
  5. STOP

STOP = Geen directe actie vereist

Stap 5 is de belangrijkste stap. Reflecteren is terugkijken en vereist niet een nieuwe actie. Het kan wel, maar zelfcoaching en reflectie heeft tot doel jezelf en je echte gevoelens beter te leren kennen en deze ook de accepteren.

Je kunt bij iedere stap je antwoord opschrijven of gewoon tegen jezelf zeggen: Ok, ik werd bang of de situatie maakte me verdrietig, zonder jezelf te bekritiseren of veroordelen.