Artikelen

Verbeter je sollicitatiegesprekken met deze 6 tips

Geplaatst op 10 oktober 2022 door Nancy Tromp
Square 26

Ben je aan het solliciteren of wil je graag effectiever worden in sollicitatiegesprekken? Natuurlijk is het belangrijk wat je kan, maar denk ook eens aan je non-verbale communicatie. 50-93% procent van wat je vertelt, wordt namelijk bepaald door de taal van je lichaam en je gezicht.

Hoe ga ik om met moeilijke vragen tijdens een interview? Hoe reageer ik op de lichaamstaal van de recruiter? Hoe kom ik minder onzeker over? Zomaar een aantal vragen die ik regelmatig krijg. Om je een beetje op weg te helpen, vind je hieronder een aantal tips om nog beter voor de dag te komen tijdens je sollicitatiegesprek.

Verbeter je sollicitatiegesprekken met deze 6 tips:

  1. Ga ontspannen zitten. Dus niet op het puntje van je stoel en dichtbij je gesprekspartner. Daarmee straal je rust uit en dat maakt je gesprekspartner ook rustig. Zo kan de recruiter beter luisteren naar wat je zegt.
  2. Als je je woorden wilt versterken, maak dan handbewegingen ter hoogte van je hart en je mond. Maar overdrijf je gebaren niet. Houd het ‘koninklijk’, klein en gedoseerd.
  3. Neem een open houding aan en voorkom dat je met je armen of benen over elkaar gaat zitten.
  4. Zorg ervoor dat je handen en polsen goed zichtbaar zijn.
  5. Kijk naar de lichaamstaal van de ander. Als je ziet dat de ander gaat verzitten of bepaalde trekjes krijgt in het gezicht, stop dan met zenden en onderbreek je verhaal door een vraag te stellen.
  6. Wees eerlijk. Als je een vraag lastig of verwarrend vindt. Geef dat dan aan. In je gezicht is dat namelijk direct zichtbaar als jij een vraag zo ervaart. Door het zelf te benoemen kom je sterker over en laat je minder interpretatie over voor van de ander.